PEYNİR ZEVKİ
GOUDA PEYNİRİ; Gouda; Rotterdam yakınlarında Hollanda'da bir şehir, şehir de peyniri ile ünlü. Hollanda' da How-da diye telaffuz edilir. Kaşar peyniri türüdür inek sütünden yapılmıştır. Olgunlaşması için dinlendirmeye bırakılır ve rengi koyulaşır. 1 yıl kadar sonra turuncu olan balmumu kırmızı, siyah, yeşil renklerde balmumu ile kaplanır. Kaç yıllık olduğunu üzerinde kaplı balmumundan anlayabilirsiniz. Eğer kırmızı ise, yeni üretim peynir, siyah ile kaplı ise eski üretim olduğu anlaşılır. Yumuşak dokuludur, tadı hafif, tuzlu ve krema gibidir. Yüzde 45 yağ içerir. 100 gramlık Gouda peynirinde 376 kalori bulunuyor. Yüzde 140 oranında kalsiyum, Yüzde 22 oranında A vitamini içeriyor harika bir vitamin ve mineral havuzu. Sade, kimyonlu, susamlı, otlu çeşitleri var.
Yapılışı:
Mayalanmış süt, peynir altı suyunu kaybedinceye kadar ısıtılıyor. Peynir suyunun yarısı süzülüyor, süzdüğünüz su kadar yerine yeni su eklenir. Peynirdeki laktik asit atılıyor, peynirin yumuşak, tatlı ve keskin olması sağlanıyor. Hollanda geleneksel daire şeklindeki Gouda kalıplarında saklanıyor. Gouda peyniri daha sonra tuzlu suya yatırılır. Gouda peyniri birkaç gün kurutulduktan sonra balmumundan yapılmış özel bir madde ile kaplanıyor.
Bu işlemlerden sonra Gouda peyniri kalıpları eskimeye bırakılır. Bu süre tercihe göre 1 ila 7 yıl arasında değişebilmekte. Peynir deyip geçmeyelim.
EDAM; Kuzey Hollanda Bölgesinde EDAM kasabasında son derece sağlıklı fabrikalarda inek sütünden elde edilmiş yarı sert, bir peynir türü. Edam, yumuşak, hafif tuzlu. Edam Peyniri Gouda peynirinden daha az yağlıdır. Üretim yılı geçtikçe sertleşen ve tadı daha da keskinleşen peynirdir.100 gr. Edam peynirinde 340 kalori, yüzde 25 protein var.
İSLİ PEYNİR; Füme Peynir dumanlı köz üzerine yerleştirerek ekstra lezzet verilen bir peynirdir. Peynir; odun dumanına maruz kaldığında sıcak veya soğuk yöntemi kullanılıyor. Sıcak yöntem çoğu peynir eritmek sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Sıcaklıklar genellikle peynir yumuşatmak için 70 ila 90 derece arasında değişmektedir. Füme Peynir çoğunlukla soğuk yöntemi kullanılarak Çerkez bölgeleri olduğu için Adapazarı ve Bolu yöresine özgü peynir çeşididir. Küf oranı sıfır, maya oranı en düşük peynir çeşidi olduğu için benim de mayalı ürünlere alerjim olduğu için daha çok tercih ettiğim peynir çeşididir.
OLD AMSTERDAM ; Hollanda'nın en iyi peyniri ödülünü almış, Amsterdam'ın en pahalı peynirlerinden inek sütünden yapılmış, sert bir peynir. 48 ay kadar bekletiliyor.
OLD AMSTERDAM 48 ile yapacağınız tatlar;
• 2 kırmızı veya sarı tatlı biber
• 1 küçük soğan ve 1 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 domates
• 50 gr. Eski Amsterdam peynir Eski Amsterdam peynir rendelenmiş
• 2 yumurta taze öğütülmüş beyaz biber
• 2 yemek kaşığı taze fesleğen yaprağı
Yapılışı:
Fırını 220 ° C ısıtın. Biberleri boyuna ikiye kesin ve biber sapı, tohum ve çıkarın. Suyu kaynatın Biberleri ilave edin 2 dakika kaynatın ve soğuk suda durulayın, soğan ve sarımsak küçük küçük doğrayıp yağda kızartın. Küçük küpler halinde domates kesin. İlave edin. Soğuması için tavadan alın. Peynir, çırpılmış yumurta, öğütülmüş biber ile karıştırıp biberlerin içini doldurun. Isıtılmış fırında pişirin. Peynirler eriyene kadar.
• 1 küçük soğan ve 1 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 domates
• 50 gr. Eski Amsterdam peynir Eski Amsterdam peynir rendelenmiş
• 2 yumurta taze öğütülmüş beyaz biber
• 2 yemek kaşığı taze fesleğen yaprağı
Yapılışı:
Fırını 220 ° C ısıtın. Biberleri boyuna ikiye kesin ve biber sapı, tohum ve çıkarın. Suyu kaynatın Biberleri ilave edin 2 dakika kaynatın ve soğuk suda durulayın, soğan ve sarımsak küçük küçük doğrayıp yağda kızartın. Küçük küpler halinde domates kesin. İlave edin. Soğuması için tavadan alın. Peynir, çırpılmış yumurta, öğütülmüş biber ile karıştırıp biberlerin içini doldurun. Isıtılmış fırında pişirin. Peynirler eriyene kadar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder