16 Ocak 2016 Cumartesi

GİRİT YEMEKLERİ


GİRİT YEMEKLERİ

 
TULUMAKİ
Sabah kahvaltısı için
 
1/2 su bardağı ceviz dövülmüş
500 gr tulum peyniri
2-3 diş sarımsak
kimyon, çörek otu, kırmızı pul biber, taze kekik, sızma zeytinyağı
ve olmazsa olmazı kırmızı kuru domates yaklaşık 1/2 bardak
 
Domatesleri sıcak suda 10 dakika bekletin. Küçük doğrayın, tüm malzemeyle karıştırıp, püre haline getirin. Küçük toplar hazırlayın sunum için daha güzel oluyor isteseniz düz bir kalıpta küçük peynir küpleri halinde de sunabilirsiniz.

AFİYET OLSUN
 
PABUCAKİ
Öğle yemeği için
2 adet bostan patlıcan
500gr tulum veya keçi peyniri ben tulumu tercih ediyorum
dereotu, nane, maydanoz, sızma zeytinyağı
 
Bostan patlıcanlarını uzunlamasına ikiye bölün iç kısmını kayık şeklini alacak şekilde açıp boşaltın, tuzlu suda 10-15 dakika kaynatın. Peynir, tuz, karabiber, dereotu, nane, maydanozu karıştırın, patlıcanları tencereden çıkarıp süzün içlerine yağ sürüp peynir karışımı yerleştirin. 180 C lik fırında kızarıncaya kadar pişirin. Patlıcana en çok yakışanlardan biridir peynir. Mutlaka denemenizi öneririm. Kolay ve şık bir sunum.

AFİYET OLSUN
 
 
ACI BADEM KURABİYESİ
 
 
230 gram badem
1 1/2 bardak (yaklaşık 175 gr.) toz şeker
3 yumurta akı
1/2 fincan (100 gr.) üstü içi badem
5 yemek kaşığı çok amaçlı un

400 derece fırını ısıtmakla işe başlayalım. Parşömen kağıt ile tepsiyi kaplayın. Bir karıştırma kasesinde tüm malzemeyi birleştirin ve iyice karıştırın. Mutfak robotu ile bademleri un haline getirin ve  kaseye boşaltın  bir tahta kaşık kullanarak birleştirin. Sıkma torbası yada kaşıkla tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üstüne file badem serpin. Kenarları altın rengi olana kadar 10-12 dakika pişirin; Fırından çıkarın yumuşak olacaklar ama dışarıda bekletince sertleşecekler. 3 hafta kadar hava geçirmez bir kap içinde saklayabilirsiniz.

AFİYET OLSUN
 

 KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
 
 
30 adet kabak çiçeği,
1 su bardağı pirinç,
3 adet kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
  maydanoz, taze nane,
 dolma fıstığı,
 kuş üzümü,
 1 çay kaşığı tuz,
 1 çay kaşığı karabiber,
 1 çay kaşığı yenibahar,
 
Kabak çiçekleri o  kadar narin ki ilk başta içinde sarı renkli yumrular var bu yüzden çiçekleri yırtmamaya dikkat ederek sap kısmındaki yeşilliklerle birlikte ayırıyoruz. Soğuk su dolu bir kasede bekletin. Pirinci, zeytinyağını tavada biraz kavurun. İçine dolma fıstıklarını ilave edin  5-6 dakika fıstıklar altın rengi alana kadar kavurun. Soğanları ekleyin biraz daha kavurup 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Ocağı kapatın ve demlenmesini bekleyin. Maydanoz, taze naneyi incecik kıyıp, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tuzu ekleyin tahta kaşıkla harmanlayın. Kabak çiçeklerini içlerini yavaş yavaş doldurun. Çiçeğin üst kısmını katlayarak kapatın, Giritliler yemeklerini genellikle buharda pişiriyor. Eğer buhar sepetiniz varsa sepete dizip, 1 çay bardağı zeytinyağı,1 çay bardağı sıcak suyu dolmaların üzerinde gezdirin, eğer buhar sepetiniz yoksa tencerede kısık ateşte pişirin.
 
AFİYET OLSUN
 
 
 
KESTANELİ ET SOTE
 
 
250 g dana kuşbaşı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan
125 gram ayıklanmış kestane
1 çay kaşığı domates salçası
1 adet küçük boy kırmızı biber
Tuz ve çekilmiş tane karabiber
 
Etleri yıkayın tencerede 40 dakika pişirin. Etler yumuşayınca ve suyunu çekince yağı ilave edin, kavurun. Soğanları irice doğrayın, kestaneleri de etlerin içine ilave edin. Karıştırarak, kavurun. Kızaran etlerin üzerine tuzu, karabiberi, salçayı ekleyin, üzerini kapatacak kadar su koyun. suyu yarıya inene kadar pişirin.
 
AFİYET OLSUN
 
İRMİKLİ TATLI

 
3 su bardağı süt
1/2 limon (kabuğu)
1/4 su bardağı ince irmik
1/2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
3 yumurta
1/2 çay kaşığı vanilya ekstresi
 1 kg yufka hamuru
1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
1/4 fincan bal
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
1/2 limon (suyu ve kabuğu rendesi)
1 çubuk tarçın

İmik içinde, süt, limon kabuğu rendesi, şeker 5-6 dakika pişirin. Karıştırın tereyağı ve yumurta, vanilya Tepsiye zeytinyağı sürün. Tereyağı ile yufkaların arasını yağlayın 6 kat aynı şekilde yağlayın ve üstüne
muhallebi karışımını dökün. Sonra 6 kat daha yufka serin.180 C fırında altın kahverengi olana kadar yaklaşık 30-50 dakika pişirin. Bal, su, şeker, limon ve tarçın kaynatıp irmikli böreğin üzerine sıcak olarak gezdirin.
 
 AFİYET OLSUN
 
GREEK YOURT FROZEN
 
 
500 gr süzme sert yoğurt
3-4 çorba kaşığı meyve
2-3 çorba kaşığı şeker veya yerine bal
Yarım limonun suyu
müsli

AFİYET OLSUN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder